Mari layan lauk favorite saya sejak dari kecik iaitu sambal tumis tempoyak. Ape makanan yang melibatkan tempoyak mmg menjadi kesukaan. Tempoyak boleh dimasak dengan pelbagai cara. Ada yang buat sambal tempoyak kuning + petai.. Tapi ini jugak tetap menjadi pujaan hati dan tekak.. Gambar ni diambil time baru je sampai ke Uitm kedah setelah lama cuti semester..haha.. memang kawan-kawan pun gila-gila makan sambal ni saja dengan nasi panas..Nyum...nyum...hehe..jom layan resepi dibawah ni.
Bahan- bahan:
1 mangkuk kecil cili kering (buang biji) *
5 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
4sudu besar tempoyak yang sedikit masam
Ikan bilis secukupnya
Gula
Garam
6 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Kisarkan bahan-bahan yang bertanda *.
3. Panaskan kuali dan tuangkan minyak.
4. Masukkan bahan- bahan yang telah dikisar dan tumis sehingga cili garing.
5. Pastikan cili betul- betul garing dengan menggunakan api yg perlahan.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Setelah cili betul-betul masak dan berwarna merah kehitaman, masukkan tempoyak dan kacau sebati.
8. Kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng dan kacau sebati.
9. Kuatkan api dan biarkan sekejap.
10. Angkat dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment