Pages

Thursday, 8 May 2014

Ikan Talang Masin Masak Sambal

Bahan-bahan:

5 ulas bawang merah*
1 mangkuk kecil cili kering *
1 biji bawang besar (potong bulat)
50 gram ikan talang masin (digoreng)
1 sudu besar gula
Air asam jawa
Garam secukupnya


Cara-cara:

1. Rendam ikan masin sebentar. Toskan. Goreng dengan api sederhana.
2. Angkat dan ketepikan.
3. Kisar bahan-bahan yang bertanda * hingga lumat.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan bertanda * hingga naik minyak.
5. Masukkan gula, garam dan air asam secukup rasa.
6. Kacau rata dan biarkan cili betul2 garing berwarna merah pekat.
7. Masukkan bawang besar yang dihiris bulat. Masak sehingga agak layu.
8. Masukkan ikan kering dan gaul rata.
9. Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments: