Pages

Thursday, 8 May 2014

Gulai Lemak Ikan Talang Masin dengan Nenas


Bahan-bahan yang diperlukan:

1 biji kelapa (santan)
7 ulas cili padi (kalau suka pedas lebihkan) (tumbuk)
6 Biji bawang merah (tumbuk)
1 cm kunyit hidup (tumbuk)
1 batang serai (dititik)
1/2 biji nenas (potong serong)
100 gram ikan talang masin (siap potong)



 Cara-cara:

 1. Rendam ikan masin selama 1/2 jam untuk menghilangkan sedikit rasa masin ikan
 2. Tumbuk bawang merah, cili padi dan kunyit hidup hingga lumat.
 3. Pada masa yang sama celur nenas yang telah dipotong tadi untuk mengurangkan
     kemasaman dan mengurangkan air didalam nenas tersebut. Ni hanya option kalau tak
     nak celur dulu pun xpe.


 4. Setelah celur angkat dan toskan. Ketepikan.
 5. Masukkan santan , bahan- bahan yang telah ditumbuk dan juga serai ke dalam periuk.
 6. Didihkan di atas api.
 7. Kacau sentiasa agar lemak santan tidak pecah.
 8. Masukkan ikan kering dan juga nenas. Kacau sebati.


 9. Perasakan dengan garam. Kacau hingga masak.

Taaadaaa.. dah siap..senang kan.. Untuk pengetahuan semua cili padi yang digunakan hendaklah ganjil bilangan nya..untuk mengelakkan rasa pedas yang keterlaluan. Ini ialah petua orang-orang tua.
























No comments: