Friday, 23 May 2014
Ikan Cencaru Masak Sos
Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru sederhana besar ( potong 3 bahagian)
1 biji bawang besar (Hiris) *
2 biji bawang merah (hiris nipis) *
2 biji bawang putih (1 hiris 1 ketuk) *
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
Garam
5 biji cili padi (di ketuk) *
2 cawan air
Sedikit air perahan limau kasturi
Cara- cara:
1. Potong ikan kepada 3 bahagian. Lumurkan dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng
hingga separuh garing.
2. Panaskan kuali dan masukkan 1 sudu besar minyak.
3.Tumis bahan-bahan yang bertanda * sehingga kekuningan.
4. Masukkan 2 cawan air berserta sos cili dan sos tiram. Kacau sebati.
5. Kemudian masukkan garam dan rasa.
6. Tambah apa yang perlu. Kemudian masukkan ikan dan perahkan sedikit jus limau
kasturi.
7. Kacau rata dan boleh diangkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment