Sunday, 11 May 2014
Ikan Keli Masak Sambal
Bahan-bahan:
4 ekor ikan keli
1 mangkuk cili kering *
5 ulas bawang merah *
1 ulas bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1 cm belacan *
1 cm halia *
Gula secukupnya
Garam secukupnya
Air asam jawa
Cara-cara:
1. Bersihkan ikan keli menggunakan limau kasturi dan garam untuk menghilangkan bau hanyir.
2. Lumurkan ikan Keli dengan Kunyit dan Garam. Kemudian goreng sehingga separuh garing.
3. Kisarkan bahan-bahan yang bertanda *.
4. Buangkan sedikit minyak. Dengan menggunakan minyak ikan goreng tadi, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik minyak dan betul2 garing.
5. Masukkan gula, garam dan air asam jawa. Gaul sebati.
6. Tumis cili sehingga benar-benar masak dan garing menggunakan api yang perlahan.
7. Rasa dan tambah apa yang perlu.
8. Setelah masak tuangkan diatas ikan keli yang telah digoreng tadi ataupun boleh dimasukkan ikan keli ke dalam kuali dan digaul rata.
9. Angkat dan hidangan sedia untuk dinikmati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment