Bahan-bahan:
1 Tongkol besar ubi kayu (potong serong)
3 tangkai cili kering *
3 biji bawang merah *
1 biji bawang putih *
Senggenggam ikan bilis *
Sedikit belacan*
1 batang serai (dititik)
2 keping asam gelugur
1 inci kunyit hidup *
Cara-cara:
1. Tumbuk bahan-bahan bertanda * hingga lumat . .
2. Masukkan ubi ke dalam periuk yang berisi air. Bagi sesiapa yang rebus ubi tu dulu pon boleh,,tapi nina lebih suka masukkan terus rasanye pon lebih sedap.
3. Masukkan serai dan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk tadi. Dan sisihkan di atas api sehingga menggelegak.
4. Setelah menggelegak barulah dimasukkan asam keping, garam dan sedikit gula untuk rasa yang seimbang. Masak dengan api yang perlahan supaya ubi empuk dengan cantik.
5. Setelah ubi empuk , angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment