Pages

Wednesday, 14 May 2014

Gulai Masam Ubi Kayu

Hari ni tekak teringin nak makan gulai masam..so ape lagi..bergulai masam la kite hari ni..tapi special nye hari ni bukan gulai masam keladi atau gulai masam ikan tapi gulai masam ubi kayu..memang sedap.. Cara nak masak nye pon same je macam nak buat gulai masam keladi. Ni memang resepi turun temurun dari nenek nina,,ok jom layan.


Bahan-bahan:

1 Tongkol besar ubi kayu (potong serong)
3 tangkai cili kering *
3 biji bawang merah *
1 biji bawang putih *
Senggenggam ikan bilis *
Sedikit belacan*
1 batang serai (dititik)
2 keping asam gelugur
1 inci kunyit hidup *


Cara-cara:

1. Tumbuk  bahan-bahan bertanda * hingga lumat . .
2. Masukkan ubi ke dalam periuk yang berisi air. Bagi sesiapa yang rebus ubi tu dulu pon boleh,,tapi nina lebih suka masukkan terus rasanye pon lebih sedap.



3. Masukkan serai dan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk tadi. Dan sisihkan di atas api sehingga menggelegak.



4. Setelah menggelegak barulah dimasukkan asam keping, garam dan sedikit gula untuk rasa yang seimbang. Masak dengan api yang perlahan supaya ubi empuk dengan cantik.

5. Setelah ubi empuk , angkat dan hidangkan dengan nasi panas.




No comments: