Pages

Friday, 23 May 2014

Ikan Selar Masak Kicap Simple


Bahan-bahan:

4 ekor ikan selar
3 biji bawang merah(hiris nipis) *
2 biji bawang putih (hiris nipis) *
1cm halia (hiris nipis) *
4 biji cili padi (diketuk)
1 biji bawang besar (potong bulat) *
2 biji tomato
Sedikit air asam jawa
1 sudu besar minyak
1 1/2 Cawan air
Kicap manis
Sedikit garam


Cara- cara:

1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga separuh garing.
2.Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bahan-bahan yang bertanda *.
3.Tumis semua bahan sehingga kekuningan dan masukkan sedikit air, kicap, air asam jawa dan sedikit garam.
4.Rasa dan tambah apa yang patut. Setelah cukup rasa, masukkan ikan, cili padi dan bawang besar.
5.Kacau sehingga bawang layu dan masukkan tomato.
6.Kacau rata dan tunggu sehingga tomato agak lembut.
7.Angkat dan hidangkan.

No comments: