Pages

Thursday, 24 April 2014

Ayam masak kicap berlada


Okay, ayam masak kicap berlada ni adalah resepi daripada arwah tok ayah saya. Dia ajar saya masak menu ni sejak dari saya sekolah menengah. Menu ni selalu di masak ketika kenduri di kg halaman saya di Felda Bukit Kepayang Triang Pahang ketika ada kenduri di masjid.  Lauk ini amat kena dengan keluarga kami dan kami semua menyukainya. Ni saya kongsikan dengan anda semua resepinya.

Bahan- bahan yang perlu ada ialah :

1 ekor ayam (di potong 16)
3 biji kentang (potong dadu)
Segenggam cili kering *
1 biji bawang besar *
2 biji bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1 cm halia *
2 batang serai (dititik)
1 biji cili merah (belah 2)
2 biji cili api (diketuk)
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Kicap manis secukupnya
2 sudu sos cili
2 sudu besar gula
Garam
1 cawan air

 Cara-cara:

1. Kisar bahan- bahan bertanda * hingga lumat. Ketepikan.
2. Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
 


3. Kemudian, gorengkan kentang yang telah dipotong dadu hingga garing. Angkat dan ketepikan.

4. Setelah itu, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan- bahan yang telah dikisar tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan serai.
5. Tumis sehingga bahan kisar tadi benar-benar garing dan naik minyak.
6. Masukkan air dan ayam. Gaul rata.


7. Masak sehingga mendidih dan agak kering.
8. Kemudian masukkan garam, sos cili dan sedikit gula. Seimbangkan rasa.





9. Setelah kuah pekat dan masak, masukkan kentang yang telah digoreng tadi bersama cili besar dan cili padi. Hiris 1 biji bawang besar secara bulat-bulat dan tabur ke atas masakan.Gaul sebati. Setelah beberapa minit angkat.

10. Hidangan sedia untuk dinikmati.


                               Inilah hasilnya.. sedap makan dengan nasi panas.










No comments: