Pages

Thursday, 24 April 2014

Kangung Goreng Belacan

Ini semalam punya cerita.. huhu.. dah lama tak makan kangkung. So semalam cari kangkung , al maklumlah dekat kg  ni kangkung merata..senang kalau nk makan.. so setelah jumpa kangkung apa lagi,, kutip..then terjadilah kangkung goreng belacan. Ni nak share sikit cara masak kangkung goreng belacan yg simple..Setiap org ade cara yang berbeza bila memasak., Ape pun jom layan resepi dari saya.

Bahan-bahan:

1 ikat kangkung
3 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
Belacan *
5 biji cili padi *
segenggam ikan bilis @ sedikit udang kering *
1 biji cili merah ( hiris halus)
Sedikit air
Garam

Cara- cara:

1. Bersihkan kangkung. Potong dan rendamkan dalam air.
2.Basuh sehingga bersih sehingga semua pasir hilang. Toskan.
3.Tumbuk bahan- bahan yang bertanda * hingga agak lumat.
4.Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan- bahan yang telah ditumbuk sehingga kekuningan. Perasakan dengan garam.
5.Masukkan kangkung berserta sedikit air.
6.Goreng hingga kangkung agak layu dan masukkan cili merah yang telah dipotong tadi.
7.Kacau rata dan angkat.

*Bagi sesiapa yang suka berkuah boleh tambahkan air lebih banyak.


No comments: