Okay seperti yang dijanjikan beberapa hari yang lepas, hari ni nina akan update n share resepi donut gebu yang nina dah buat. Jom tengok..
Bahan- bahan:
4 cawan tepung gandum
1 cawan air suam kuku (jgn terlalu panas nanti adunan tak mengembang dengan cantik)
6 sudu besar gula (boleh kurangkan)
3 Sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar mentega
1 paket yis jenama mauripan (11 gram)
1 biji telur
Cara-cara:
1. Cairkan mentega dan ketepikan.
2. Kemudian satukan susu dan gula didalam air suam dan kacau sehingga larut.
3. Masukkan yis.. Kacau sebati dan biarkan selama 10 minit. Proses ni untuk mengembangkan yis td.
4. Pukul telur dan campurkan dengan mentega tadi.
5. Selepas 10 minit, yis akan berbuih dan masukkan mentega yang dicampur telur td.
6. Masukkan semua campuran tadi kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum.
7. Kacau sehingga adunan sebati. Kemudian ulikan campuran tadi sehingga menjadi doh.
8. Ambil sedikit doh, bulatkan dan buat bentuk donut.
9. Buat bulatan ditengah2. Buat sehingga habis.
10. Letakkan doh yang telah dibentuk tadi ke atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung. Ini untuk mengelakkan doh melekat di atas dulang.
11. Biarkan beberapa minit sehingga doh naik dengan cantik.
12. Goreng dalam minyak yang banyak menggunakan api yang sederhana kecil.
13. Akhir sekali angkat dan taburkan dengan gula icing.
* Jika tiada gula icing boleh gunakan gula pasir yang diblender halus.
*Boleh juga menggunakan teknik sira. Tapi lebih sedap taburkan gula ..huhu
Inilah hasilnya.... tadaaaaa... :-)
No comments:
Post a Comment