hEllo..Hari ni menu utama ialah kari ayam emak..kenapa ada emak..sbb resepi ni turun temurun dari emak..hehe.. untuk pengetahuan, untuk menghasilkan kari ayam yg sedap cara memasak rempah nya adalah penting. Rempah yang ditumis haruslah ditumis sehingga naik minyak dan betul2 garing.. Okay lah, di bawah adalah resepi kari ayam yang ingin dikongsi dengan anda semua..
Ini ialah bahan- bahan yang diperlukan untuk memasak kari ayam:-
Bahan yang perlu ada ialah seperti dibawah:
1 ekor ayam
1 biji kelapa (santan)
1 paket kecil serbuk kari ayam
1 sudu kecil serbuk kari ikan
4 ulas bawang kecil (hiris nipis)
1 ulas bawang besar (hiris nipis)
1 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 cm halia (hiris nipis)
1 batang kulit kayu manis
1 bunga lawang
4 biji kentang (Belah 4)
1 biji tomato (Belah 2)
Sedikit asam keping
Cara-cara:
1. Pertama sekali sediakan bahan- bahan seperti dibawah. Hiris nipis bawang merah, bawang besar, bawang putih dan halia. Untuk rempah pula, tuangkan rempah kari ayam kedalam mangkuk, campurkan dengan 1 sudu kecil rempah kari ikan. Kacau sebati dan campurkan dengan sedikit air untuk jadi seperti gambar dibawah. Perah kelapa untuk mendapatkan santannya. Seeloknya jangan terlalu cair. Potong kentang kepada 4 bahagian dan tomato 2 bahangian.
2. Kemudian, tuangkan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bawang merah, bawang besar, bawang putih dan halia hingga kekuningan.
3. Setelah itu, masukkan rempah kari yang telah dicampur air tadi dan tumis sehingga garing dan naik minyak. Bagi sesiapa yang suka pedas, boleh tambahkan sedikit cili kisar.
Macam ni lah rupa bila dah garing rempah tu.. Make sure betul- betul garing kalau tidak nanti rasa kari tak sedap.
4. Setelah rempah garing, boleh la masukkan ayam dan kacau sebati. Biarkan ayam tu sebentar untuk proses pengecutan daging. Dengan cara ini proses memasak kari akan jadi lebih cepat dan rasa nya lagi sedap.
Gaulkan sebati supaya rempah akan menyerap kedalam daging ayam.
5. Setelah itu, masukkan santan dan kemudian di ikuti dengan kentang dan kacau hingga sebati.
6. Perasakan dengan garam dan masukkan sedikit asam keping. Bagi sesiapa yang tak nak menggunakan asam pun tak pe.. Masukkan secubit gula untuk penambah rasa.
Akhir sekali setelah ayam dan kentang empuk dan juga mengelegak, masukkan tomato yang telah dibelah tadi.
Dan inilah hasilnya.. Taa daaaaa.. Kari ayam emak.
No comments:
Post a Comment