Pages

Wednesday, 23 April 2014

Asam Pedas Ikan


Musim- musim hujan ni sedap la kalau makan bende yg masam2 atau pedas kan.. entry kali ni pasal asam pedas ikan. Asam pedas akan jadi sedap kalau kita gunakan ikan yg fresh sbb rasa manisnya yg semulajadi. Kalau ikan yg dah lama, masak la macam mana pun mesti xsedap. Saya hanya guna ikan selar sbb ikan lain xde..huhu..seeloknya ikan parang, ikan merah atau ikan pari. Lagi superb,, Okay mari lihat resepi asam pedas saya yg turun temurun dari keluarga. :-)

Bahan-bahan:

1 ekor ikan parang sederhana besar ( ptg kpd 5 bahagian)
10 tangkai cili kering *
5 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
Sedikit halia *
Sedikit belacan *
1 cm kunyit hidup *
1 batang serai (dititik)
2 batang bunga kantan
1 biji tomato(belah 4)
Sedikit minyak
2 Cawan air
Garam
Asam keping atau Asam jawa secukupnya
Daun kesum secukupnya

Cara-cara:

1. Potong ikan kepada 5 bahagian dan bersihkan.
2.Tumbuk atau kisar bahan-bahan yang bertanda *.
3. Panaskan kuali & masukkan sedikit minyak untuk menumis.
4. Masukkan bahan- bahan yang telah di tumbuk atau diblender ke dalam kuali.
5.Tumis sehingga naik minyak dan cili garing.
6. Masukkan air, serai, bunga kantan dan asam keping.
7. Biarkan sehingga mendidih.
8. Masukkan ikan dan daun kesum.
9. Perasakan dengan garam secukupnya.
10.Kacau sebati dan masukkan tomato. Biarkan sehingga masak.
11. Angkat dan hidangan sedia untuk dinikmati.

*TIPS
  Pastikan bahan-bahan yang ditumis betul-betul garing supaya asam pedas menjadi lebih
  sedap.


No comments: