2 ekor ikan keli ( ptg 3)
1 batang serai (dititik)
5 Biji cili padi *
1 Biji cili besar (Cili hijau) tapi nina guna cili besar merah *
3 sudu penuh tempoyak manis
3 asam keping
4 gelas air
Garam
Ajinamoto
3 Biji Bawang merah( nina xguna)*
1 ulas Bawang putih (nina xguna)*
Cara-cara:
1. Tumbuk bahan yang bertanda * hingga lumat dan masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan 4 gelas air, tempoyak, asam keping dan serai. Didihkan di atas api.
3. Kacau rata dan biarkan hingga mendidih.
4. Setelah mendidih masukkan ikan dan perasakan.
5. Jika menggunakan tempoyak yang masam perlu ditambah gula sedikit dan tidak memerlukan asam keping.
6. Tunggu hingga ikan masak. Angkat dan hidangkan.
*TIPS
Kalau tempoyak manis perlu menambahkan asam keping tetapi kalau tempoyak masam tidak perlu gunakan asam keping dan perlu ditambah sedikit gula.
No comments:
Post a Comment