Thursday, 24 April 2014
Mee hailam
Musim- musim hujan dan sejuk kebelakangan ni membuatkan tekak ni teringin nak makan makan makanan panas yang berkuah..Jadi ap lagi terus pergi pasar beli bahan-bahan.. Tapi sebelum tu nk minta kebenaran dari tuan2 punya gambar ye.. ade gambar bahan- bahan untuk masak mee hailam ni yang diambil daripada internet .. Ta sempat nak snap sendiri..huhu..Jom layan resepi mee hailam yang simple daripada nina k.
Bahan-bahan:
10 ketul ayam atau daging(bahagian isi)
10 ekor udang segar
3 biji bawang merah(ketuk)
3 biji bawang putih (ketuk)
15 tangkai cili kering *
2 paket mee kuning
1 biji carrot
1 paket baby corn
1 ikat sawi
1/2 biji kubis
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
5 susu besar sos tiram
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Kicap secukupnya
4 gelas air
Garam
Gula
Ajinamoto
Limau kasturi
Cara-cara:
1. Rebus ayam atau daging bersama 4 gelas air. Biarkan hingga ayam empuk.
2. Kisarkan bahan bertanda *. Ketepikan.
3. Potong nipis carrot, baby corn, sawi, kubis, daun sup dan daun bawang. Ketepikan.
4. Pada masa yang sama, panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk. Tumis hingga kekuningan.
5. Kemudian masukkan cili kering yang telah dikisar dan tumis hingga garing dan naik minyak.
6. Setelah itu masukkan udang dan ayam bersama air rebusannya ke dalam kuali tadi. Kacau sebati.
7. Perasakan dengan garam, ajinamoto dan sedikit gula. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato.
8. Masukkan semua sayur kecuali sawi, daun sup dan daun bawang.
9. Kacau sebati dan biarkan sehingga mendidih.
10. Setelah mendidih masukkan sawi dan kicap sehingga agak kehitaman.
11. Kacau sekejap dan rasa. Jika tidak cukup rasa tambahkan apa yang patut.
12. Tutup api dan masukkan daun sup dan daun bawang yang telah dipotong tadi.
13. Keluarkan mee dari bungkusan. Basuh dan toskan.
14. Celur mee hingga lembut. Angkat dan toskan.
15. Hidangan sedia untuk dinikmati.
* Bahan sampingan
- Untuk lebih sedap perahkan sedikit limau kasturi dan taburkan sedikit bawang goreng.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment