Saturday, 10 May 2014
Kari Ikan Resepi Turun Temurun
Bahan-bahan
4 ekor ikan sela (boleh guna ikan lain)
1 biji kelapa (santan)
1 paket rempah kari ikan babas(bancuh dengan sedikit air)
5 ulas bawang merah (hiris nipis)
2 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 cm halia (hiris nipis)
1 sudu besar halba campuran
Daun Kari
Kacang Bendi
Sedikit air asam jawa
2 Biji tomato (belah 2)
1 mangkuk kecil minyak
Cara-cara
1. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia secara halus.
2. Bancuh rempah kari ikandengan sedikit air. Ketepikan.
3. Panaskan 1 mangkuk kecil minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dihiris bersama halba sehingga kekuningan dan seakan-akan melekat antara satu sama lain.
4. Kemudian masukkan rempah kari dan tumis sehingga betul2 masak dan naik minyak.
Rempah adalah bahan yang penting.. Kalau rempah tak cukup tumis kari atau gulai tak akan berasa sedap.
5. Masukkan daun kari, air asam jawa, serta garam secukupnya dan gaul sebati.
6. Setelah rempah betul2 garing dan naik minyak , masukkan santan dan kacau rata.
7. Biarkan gulai mendidih, dan masukkan kacang bendi dan juga ikan.
8. Setelah hampir masak, masukkan tomato dan masak sehingga tomato agak layu.
9. Tambahkan apa yang yang tidak cukup. Kemudian angkat.
10.Hidangan sedia untuk dinikmati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment