Pages

Wednesday, 16 October 2013

Asam Pedas Rebus ikan temengkalan


Lauk kegemaran arwah tok yah.. Bile mengenang balik masa arwah ade, suka sangat die kalau nina masak lauk asam pedas rebus ikan temengkalan ni.


Bahan- bahan:

1 ekor ikan temengkalan sederhana besar (ikan sungai)
5 tangkai cili kering *
Sedikit halia *
Belacan *
2 ulas bawang kecil *
1 ulas bawang putih *
1 biji tomato (Belah 2)
2 asam keping
1 Bunga kantan
1 Batang serai (dititik)


Cara- cara:

1. Bersihkan ikan dan potong 2 bahagian. Masukkan ke dalam periuk.
2. Tumbuk bahan- bahan yang bertanda * dan masukkan ke dalam periuk berisi ikan tadi.
3. Masukkan juga serai, asam keping dan bunga kantan.
4. Kemudian masukkan 3 cawan air dan didihkan di atas dapur.
5. Tunggu sehingga mendidih dan perasakan dengan garam.
6. Kacau sebati dan biarkan sehingga ikan masak. Jangan terlalu lama kalau tak nanti ikan terlebih masak dan hancur.
7. Beberapa minit sebelum ikan masak, masukkan tomato yang telah dibelah tadi.
8. Angkat dan hidangkan.

No comments: