Pages

Thursday, 24 October 2013

ASAM PEDAS AYAM



Malam ni tak tau nak masak ape dah.. Tengok dalam peti ade ayam..so ape lagi buat asam pedas ayam.. Bahan-bahan nak buat asam pedas ada dalam peti memang cantik la kan..hehe..Asam pedas memang lauk favorite keluarga saya. Masak punya masak inilah hasilnya..Minyak memang banyak sebab ayam keluarkan minyak so kalau bnyak sangat boleh la buangkan minyak tu sikit lepas masak.



Bahan- bahan:

1/2 ekor ayam
10 tangkai cili kering *
1 Ulas Bawang putih *
3 Biji Bawang merah *
1cm kunyit hidup *
Sedikit halia *
1 sudu kecil jintan manis *
1 sudu kecil jintan putih *
1 batang serai (dititik)
1 Biji tomato (belah 2)
1 keping asam gelugur @ air asam jawa
1 mangkuk kecil daun kesum
2 Gelas air
2 helai Daun limau purut (kalau ada)
Garam secukupnya


Cara-cara:

1. Potong ayam kepada bahagian kecil. Bersihkan.
2. Kisar bahan yang bertanda *. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
4. Masukkan serai yang telah dititik dan perasakan dengan garam. Masukkan ayam.Kacau sebati. Biarkan sebentar.
5. Masukkan air, asam keping dan 2 helai daun limau purut. Biarkan sehingga mendidih dan kuah agak pekat.
6. Masukkan daun kesum. Biar kan sehingga sedikit layu.
7. Rasa dan tambahkan ape yang patut.
8. Tutup api dan angkat.

*Bagi yang ingin tambah belacan pun boleh..Saya tak guna belacan pon..


No comments: